петък, 6 май 2016 г.

Прощъпулника на Стилиян / Кръщенето на Георги

Гергьовден е! Първо честит празник! Носете си със здраве имената :) В духът на този празник ще ви покажа една торта и бисквитки към нея за кръщенето на един малък Георги, за когото правих тортата за първия му рожден ден.
Но първо имам още една, която не съм показвала тук в блога. Правих я за прощъпулника на най-малкия член от семейството на Силвия. За нейния по-голям син правих тази торта Майнкрафт. И понеже доста на бързо станаха нещата, нямах време да поръчам фондан, да пристигне... За това пък решихме да измажем тортата с разбит бял шоколадов ганаш. От вътре са шоколадови блатове и крем с маскарпоне, бял шоколад и банан. Най-харесваният вкус, който трябваше и те да пробват :) Както казах поводът беше прощъпулник и първото, за което се сетих да направя като декорация бяха малки обувчици. Определено има още какво да се иска, но пък щом всички единодушно познаха, че са обувки, значи съм се справила.






След тази торта дойде реда и на кръщенето на малкия Георги. Съвсем очаквано - на Гергьовден. За дизайна в началото знаехме само цветовете - златно и бяло. Малко по малко измислихме и цялата визия. Не трябваше да има кръстове, затова се спряхме на ангелчета, които са основното в тортата. Табелка с надпис в тон с всичко останало, малко розички и една готова керамична фигурка, отново ангелче и всичко беше измислено. Само оставаше да я открия. Това пък се оказа толкова лесно... Още в първия и единствения магазин, я който влязох открих поне 5-6 различни ангелчета. (определено целия ден имах голям късмет - всичко, за което бях тръгнала го откривах от раз!)



Вкусът трябваше да бъде шоколадов с бисквитки орео. Всичко вече беше измислено, оставаше само да я направя. Отне ми 3 дни, по около 8 часа... Всъщност последния ден беше по-малко, но пък стреса беше най-голям :D Много тежеше... И аз, разбира се, не съобразих да взема от по-дебелите подложки. Реших, че и тази ще издържи. Сглобих я, направих част от декорацията и я вдигнах, за да я прибера в хладилника (под вдигнах имах в предвид, че Мартин я вдигна) Налагаше се да я прибирам в хладилника през известно време, защото този ден имаше ужасна влага и фонданът се "потеше"... Та, говорех за подложката. Мартин я вдигна, аз придържах и подложката се изви под тежеста (как тежеше...) и фонданът се надигна и набръчка ии.... аз щях да получа удар :D Добре, че успях да оправя положението. Големият проблем - транспортирането! През цялото време в хладилника стоя на въртящата стойка. Не посмях да я преместя. Накрая се наложи да я предам с една плоскост от шкаф, но пък важното е, че успях да я сваля по стълбите и да я предам благополучно (отново не аз - този път пък беше баща ми)
Забравих да спомена, че към тортата имаше и бисквитки - шоколадови, ванилови и медени.







Това беше от мен. Този месец повече торти не ми се очертават. С изключение на тази за бала ми в края на месеца. Смятам да си почина от тях, за да мога да се съсредоточа върху завършването си и отличното вземане на матурите, но пък да не си правя много планове, че и рождения ми ден се задава...

2 коментара:

  1. Разкошни торти и много красиви! Браво! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Добре че ми припомни с бала си, колко си млада, и колко талантлива!
    Страхотна си, Светле! Успех ти желая - и на матурите, и след тях!
    Ще чакам с интерес снимки, и не само на тортата:))

    ОтговорИзтриване