понеделник, 30 март 2015 г.

Торта "Троен шоколад"В днешната публикация ще ви покажа една невероятно вкусна торта с шоколад, шоколад и шоколад. Ами много обичам шоколад, какво да се прави. Поводът е третата ни годишнина с Марти (28 март). Споменавала съм го, защото той доста ми помага със сладките неща, които приготвям, но мисля че не съм споменавала кой е, какъв е и т.н. . Е, сега май е време да споделя. Марти е моят приятел, с когото сме заедно от цели 3 години. Доста време предвид годините ми :Д 
Та и той като мен обича шоколад. Всъщност, кой не обича !? Рецептата за тази торта намерих доста отдавна в интернет и просто чакаше подходящия повод и ето, че дойде идеалния - годишнината ни. Като цяло доста държим на нашата си дата и винаги я отбелязваме с подаръчета или нещо сладичко, а в повечето случаи и с двете :) 
Стига съм ви занимавала, ами да взема да ви споделя рецептата. Получи се толкова вкусна, че както каза мама: "Ако опиташ тази торта, няма да искаш да опитваш други". И също така може би ще забележите, че на снимките има две различни торти. Тази със сърцата беше за годишнината, а другата приготвих на следващия ден за родителите ми, които поканиха и техните приятели да я опитат.
Торта "Троен шоколад"
/адаптирана от Вкуснотека с леки промени/

За пласта от натурален шоколад:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
2/3 ч.ч. захар
щипка сол

За муса от млечен шоколад:
200 гр. млечен шоколад
200 мл. сладкарска сметана

За муса от бял шоколад:
250 гр. маскарпоне
150 мл. сладкарска сметана
150 гр. бял шоколад
1 ванилияРазтопете шоколада и маслото на водна баня. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците на сняг и прибавете захарта към тях. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в белтъците. Сложете щипката сол. Изсипете шоколадовата смес във формата (аз използвах 22 см.) и печете около 15-20 мин. на 200 градуса. Аз обърках малко печенето. Пекох на 180 градуса и ми отне около половин час. Преди да го извадите го проверете с дървена клечка. Имайте в предвид, че блата е без брашно и наподобява текстурата на крем. След като блата е охладен напълно го стегнете с ринг. Разбийте сметаната на сняг. Разтопете млечния шоколад на водна баня или в микровълнова, оставете го да се охлади и го разбъркайте със сметаната с шпатула. Нанесете равномерно върху блата и заравнете.

Стопете белия шоколад и го охладете. Разбийте сметаната на сняг и добавете маскарпонето. Разбийте с миксер и сложете една ванилия. Накрая добавете белия шоколад и разбъркайте отново с шпатула. Разпределете върху муса с млечен шоколад. Декорирайте по ваш избор с какао или парченца шоколад.