неделя, 16 ноември 2014 г.

Коледни кекчета с глазура от крема сирене


Може да е още средата на ноември, но на мен вече ми е едно такова коледно... Още от преди има-няма 2-3 седмици започнах да обмислям какво да направя. Имам доста идеи, които постепенно ще ви споделя. Сега няма да издавам, защото мисля част от тях да бъдат за подаръци на близките. :) Общо взето се очертава една невероятна Коледа изпълнена със... бисквитки и кексчета! ха-ха 
И както съм в коледно настроение реших да направя едни коледни кексчета в сладурските хартийки, които си купих от Джъмбо (заедно с разни други коледни покривки. Ехх, много обичам Коледа!) 
Самите кексчета са ванилови. Рецептата, за които може да се каже, че си я измислих на момента. Преди бях правила, но все не бях намирала перфектната рецепта. Смея да твърдя, че се получиха доста добре на вкус, а и бяха много мекички. За глазура се сетих, че леля ми бе казвала една с крема сирене, която ставала много лесно и била много вкусна. Така се и оказа- бързо, лесно, вкусно!

Ванилови кексчета с глазура от крема сирене

Необходими продукти за кексчетата:

2 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер (Dr.Oetker)
1 пак. ванилова захар (Dr.Oetker)
1 ч.ч. пр. мляко
1/2 ч.ч олио
2 яйца
1и 1/2 ч.ч. захар

За глазурата: 
250 гр. крема сирене
1 ч.ч. пудра захар (приблизително, зависи колко сладко искате да бъде)
около 70 гр. масло (половин пакетче)
зелена сладкарска боя
пудра захар за поръсване





В купа пресяваме брашното и го смесваме с бакпулвера и ваниловата захар. В друга купа разбиваме с миксер течните съставки- яйцата, захарта, прясното мляко и олиото. Смесваме всичко и разбъркваме добре. Разпределяме сместа в тавичка за мъфини,като пълним около 2/3.
Печем на 180 градуса за около 15-20 мин. или докато клечка забита в средата излезе суха.




Глазурата приготвяме като разбием крема сиренето, което трябва да е със стайна температура със захарта. Към тях добавяме маслото (също на стайна температура) и разбъркваме всичко. Накрая добавяме и боята. Пълним в пош и шприцоваме върху охладените кексчета.
Отгоре поръсих с пудра захар и украсих с коледните къщички и еленчета, които бяха към хартийките.




Тук е моментът да ви покажа и какво правих тази седмица -  торта Километраж, която направих за сина на колежката на мама. Идеята беше за торта с километраж, но аз реших да направя цяло табло с обортомер и другите там неща. Направих я по тази рецепта. За кръгчетата отгоре разтопих 1 шоколад и го намазах тънко върху хартия за печене. Сложих го в хладилник и преди да е напълно охладен, изрязах необходимите ми кръгчета. След като шоколада се беше втвърдил, нарисувах с роял айсинг цифричките и другите неща.

Въпреки всичко ми изглеждаше някак незавършена и в последния момент реших със сметана да направя бордюри.
Хубави снимки няма, защото тортата беше готова вечерта и веднага я взеха, но все пак успях да направя една.




неделя, 9 ноември 2014 г.

Чийзкейк с карамелен сос




От доста време исках да направя нещо карамелено, и то не какво да е, ами чийзкейк залят с карамел. Чийзкейк съм правила преди само по една рецепта. Сега исках да направя нещо ново. Исках да направя чийзкейк, но с яйца. Като добавим и карамела, който никога досега не бях правила, може да се каже, че това беше едно предизвикателство за мен. Важното е, че резултатът накрая ме изненада много приятно. Стана мноооого вкусно!
Дълго време търсих рецепта, но все не си намирах подходяща. Накрая реших от всичко видяно, да импровизирам и ето че се получи. 

Чийзкейка беше специално за именния ден на моя баща - Михаил (Св.Архангел Михаил - 08.11)




Чийзкейк с карамелен сос

Необходими продукти за основата:
1 пак. бисквити с какао (мисля, че бяха 230 гр.)
125 гр. масло

За крема:
500 гр. крема сирене
100 гр. заквасена сметана
3 яйца
200 гр. кафява захар
2 ванилии

За карамеления сос:
100 мл. сладкарска сметана
150 гр. захар
50 гр. масло

За декорацията:
бонбони Тофифи
разтопен шоколад


Основа: Натрошаваме бисквитите в чопър. Разтопяваме маслото, заливаме бисквитите с него и разбъркваме добре. Изсипваме ги в тава с откопчаващи се стени (аз използвах 22 см.) и притискаме.  Прибираме в хладилника, докато приготвим крема



Крем: Разбиваме крема сиренето. Към него добавяме захарта. После яйцата едно по едно като след всяко разбъркваме. Накрая добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме. 



Карамелен сос: В тенджера изсипваме захарта и започваме да я загряваме постепенно, като разбъркваме. От 6 възможни степени на котлона аз започнах от 3 и увеличих в последствие до 5. Когато се разтопи и стане оранжево-кафява добавяме маслото. Бъркаме докато се разтопи, след което махаме тенджерата от котлона и изсипваме сметаната като бъркаме непрекъснато. Ще започне да залепва за бъркалката и ще се "събере" в средата, но това не трябва да ви притеснява. Върнете на котлона и продължете да разбърквате, докато стане хомогенна смес. Готовия карамел изсипете в бурканче или чаша, за да изстине. Имайте в предвид, че в последствие се сгъстява много.





Увиваме тавичката с фолио, както се вижда на снимките долу. Изсипваме крема върху бисквитите. Печем на водна баня, като пълним по-голяма тава с вода и в нея поставяме тавата с чийзкейка. Печем на 180 градуса за 50 мин. Когато е готов отваряме съвсем малко вратата на фурната и оставяме вътре да изстине постепенно. Докато е още горещ, може да ви изглежда суров и да се поклаща, но когато изстине стяга. Най-важно е да изстива постепенно!



Когато е изстинал напълно, махаме стените и заливаме с карамела. (Карамелът също трябва да е изстинал). Украсяваме с шоколада и нареждаме бонбоните. 

Да ви е сладко! :))




събота, 8 ноември 2014 г.

Меденки



Меденки:

Необходими продукти:
5ч.ч брашно
1 суп. л. канела
1 ч.л. (с връх) сода 
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2 яйца



Пресейте брашното и към него добавете канелата и содата. В друга купа разбийте яйцата, захарта и олиото. Към тях добавете меда и разбъркайте. Постепенно добавете брашното с канела до получаването на меко тесто.


Оформете топчета и ги наредете в намазнена тава с хартия за печене. Можете да поставите ядка (орех или др.) по средата. Печете около 10-13 мин. на 180 градуса.